Månadsbrev april 2024

Jag känner mig djupt berörd och sorgsen när jag läser de rapporter som kommer från Haiti. Det är för oss svårt att greppa vilket kaos och elände som folket i Haiti tvingas utstå. Ni som följer nyheterna vet säkert att situationen i landet är värre än någonsin. De beväpnade och kriminella gängen har ockuperat huvudstaden och styr nu nästan hela Port-au-Prince. Gängen tvingade nyligen premiärminister Ariel Henry att avgå så Haiti har nu varken president eller regering. Karibiska gemenskapen CARICOM håller på att bilda ett presidentråd för att styra landet tills en ny president är vald. De beväpnade gängen kräver å sin sida att det är upp till dem att utse en ny president. Att hitta en lösning på Haitis kris kommer att ta lång tid. Under tiden fortsätter gängen att terrorisera civilbefolkningen. Gängens framfart präglas av mord, stölder, kidnappningar, våldtäkter och avrättningar. De är beväpnade med automatgevär och kulsprutor, vapen avsedda för krig. De har också knivar, machetes, yxor och bensinfyllda behållare som de använder för att tända eld på fordon och bostadshus.

Kidnappningar är vanliga i Haiti då dessa har blivit en viktig inkomstkälla för gängen. Även Tony Boursiquot, som är fältansvarig för Hoppets stjärna på Haiti, har fått ett pris på sitt huvud. De kriminella tror sig kunna kräva en hög lösensumma för honom eftersom han arbetar för en utländsk organisation. De håller utkik efter hans bil och dess registreringsnummer, så nu reser Tony mellan skolorna på motorcykel och byter fordon längs vägen.

Hoppets stjärna i Finland stödjer skolan i Bois Negresse, som är en av sju skolor som drivs av Star of Hope Haiti. Det smärtar oss att veta att en annan skola, i Rigaud som ligger i utkanten av huvudstaden, nu är i gängens våld. När gänget ’400 Mawozo’ gick in i området lämnade de förödelse efter sig. Tony beskriver situationen så här:

”De kriminella gängen har ockuperat skolområdet, plundrat allt av värde och slagit sönder det de inte ville stjäla. Trasiga möbler, sönderrivna skolböcker och krossade tallrikar ligger utspridda över skolgården där barnen brukade leka. Våra fadderbarn har fått se sina hem bli beslagtagna, plundrade eller nerbrända! De har traumatiserats av att se nära och kära mördas inför deras ögon!”

Ett av de fadderbarn som lämnade Rigaud i tid, innan plundringen, heter Dashna.
”Gängmedlemmar började bryta sig in hos familjer på nätterna”, berättar hon. ”De band fast männen med rep så att de kunde våldta deras fruar och döttrar. Vi var väldigt rädda för att bli deras nästa offer. En dag bestämde sig mina föräldrar för att lämna huset och allt vi ägde.” Dashna och hennes familj tog sig till Hoppets stjärnas skola i byn Boyer, längre norrut i landet.

Våra barn i skolan i Bois Negresse befinner sig på skyddat avstånd mot våldet men de drabbas hårt av de eskalerande matkostnaderna. Vartannat barn på Haiti får inte i sig en måltid om dagen. Skollunchen är därför ännu viktigare än tidigare. På grund av de höga matpriserna räcker vår budget inte länge till för att skolbarnen ska få mat alla skoldagar. Pengarna räcker nu bara till skollunch fyra dagar i veckan, dvs. en skoldag går barnen hungriga. En skollunch kostar 0,30 €/person och skolan har i nuläget 543 magar som ska mättas. Skolan och vår samarbetspartner vädjar om hjälp. Barnen behöver sin skollunch för att orka. Vi behöver din hjälp för att mätta hungriga magar.

Trots de svåra utmaningarna och det hjärtskärande lidandet som barnen i Haiti upplever, är det viktigt att vi inte förlorar hoppet inför framtiden. Varje barn som vi når ut till och stödjer representerar ett ljus i mörkret och en möjlighet till förändring. Genom att fortsätta kämpa och arbeta tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för barnen. Vi sätter vårt hopp till att FN:s fredsbevarande styrkor snart ska anlända till Haiti och lyckas få ordning i landet. Under tiden fortsätter vi vårt arbete som vanligt, barnen behöver skolan. Skolan ger barnen möjligheter, framtidshopp, trygghet och en mätt mage. Vi har inte hjärta att låta barnen gå hungriga så vi hoppas att insamlingen Mathjälpen ska inbringa extra medel så att barnen ska återfå skollunchen alla veckans skoldagar. För att lyckas behöver vi din hjälp, det finns så många hungriga magar att mätta, inte bara i Haiti utan även i våra andra projekt.

Hjälp oss att mätta hungriga magar! Du kan betala in en penninggåva eller packa ett matpaket. Penninggåvor betalas till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39. Du kan också betala med MobilePay till numret 60594, märk betalningen Mathjälpen. Vill du packa ett matpaket som vi skickar till Lettland eller Litauen ska det lämnas in senast 15.5. Mera information finns på vår hemsida www.starofhope.fi och på vår Facebook-sida ”Hoppets stjärna rf”.

Tack för ditt fortsatta stöd och engagemang! Varje bidrag, oavsett storlek, är betydelsefullt och hjälper oss att mätta hungriga magar!

Tack för din värdefulla hjälp!

Med vänlig hälsning,
Terese Hoxell