Kuukausikirje huhtikuu 2024

Olen syvästi liikuttunut ja surullinen lukiessani Haitista tulevia raportteja. Meidän on vaikea tajuta millaista kaaosta ja kärsimystä Haitin asukkaat joutuvat kestämään. Te jotka seuraatte uutisia tiedätte varmaan, että tilanne maassa on nyt huonompi kuin koskaan. Aseistautuneet rikollisjengit ovat vallanneet pääkaupungin ja hallitsevat nyt lähes koko Port-au-Princeä. Jengit pakottivat äskettäin pääministeri Ariel Henryn eroamaan, joten Haiti on nyt ilman sekä presidenttiä että hallitusta. Karibian yhteisö CARICOM on perustamassa  presidenttineuvostoa hallitsemaan maata kunnes maalle on valittu uusi presidentti. Aseistautuneet jengit puolestaan vaativat, että heidän kuuluu nimetä uusi presidentti. Ratkaisun löytäminen Haitin kriisiin tulee kestämään kauan. Sillä aikaa jengit jatkavat siviiliväestön terrorisointia. Jengien riehuntaa leimaavat murhat, ryöstöt, ihmiskaappaukset, raiskaukset ja teloitukset. Ne ovat aseistautuneet automaattikiväärein ja kuularuiskuin, sodankäyntiin tarkoitetuin asein. Niillä on myös teräaseita, viidakkoveitsiä, kirveitä ja bensiiniastioita, joita he käyttävät ajoneuvojen ja asuintalojen tuleen sytyttämiseen.

Ihmiskaappaukset ovat tavallisia Haitissa, koska niistä on tullut jengeille tärkeä tulonlähde. Myös Toivon tähden Haitin kenttävastaavan Tony Boursiquotin päästä on luvattu palkkio. Rikolliset uskovat voivansa vaatia hänestä suuren lunnasrahan, koska hän työskentelee ulkomaalaisen järjestön palveluksessa. He tarkkailevat hänen autoaan ja sen rekisterinumeroa, joten nyt Tony matkustaa koulujen välillä moottoripyörällä ja vaihtaa kulkuneuvoa matkan varrella.

Suomen Toivon tähti tukee Bois Negressen koulua, joka on yksi Star of Hope Haitin ylläpitämistä seitsemästä koulusta. Suruksemme olemme saaneet tietää että eräs kouluista, pääkaupungin laitamilla Rigaudissa, on nyt jengien vallassa. 400 Mawozo -nimisen jengin tunkeuduttua alueelle nämä jättivät jälkeensä tuhoa ja hävitystä. Tony kuvailee tilannetta näin:

”Rikollisjengit ovat vallanneet koulun alueen, ryöstäneet kaiken arvokkaan ja hajottaneet kaiken jota eivät halunneet varastaa. Rikkinäisiä huonekaluja, revittyjä koulukirjoja ja pirstottuja lautasia lojuu pitkin koulun pihaa, jossa lapset tapasivat leikkiä. Kummilapsemme ovat nähneet miten heidän kotinsa on takavarikoitu, ryöstetty tai poltettu maan tasalle! He ovat traumatisoituneet nähdessään miten heidän läheisiään on murhattu heidän silmiensä edessä!”

Dashna, eräs kummilapsista joka lähti Rigaudista ajoissa ennen ryöstelyn alkamista kertoo: ”Jengiläiset alkoivat murtautua perheiden koteihin öisin. He sitoivat miehet köysiin, niin että he voivat raiskata heidän vaimonsa ja tyttärensä. Olimme hyvin peloissamme että joutuisimme heidän seuraaviksi uhreikseen. Eräänä päivänä vanhempani päättivät jättää talomme ja kaiken mitä omistimme.” Dashna ja  hänen perheensä pääsivät Toivon tähden kouluun Boyerin kylään kauempana pohjoisessa.

Lapsemme Bois Negressen koulussa ovat turvallisen välimatkan päässä väkivaltaisuuksista, mutta he kärsivät kovasti nopeasti kohoavista ruokakustannuksista. Joka toinen lapsi Haitissa jää ilman päivittäistä ateriaa. Koululounas on siksi vielä tärkeämpi kuin aiemmin. Korkeiden ruoan hintojen vuoksi budjettimme ei enää riitä koululaisten ruokaan jokaisena koulupäivänä. Rahat riittävät nyt koululounaaseen vain neljänä päivänä viikossa, ts. yhtenä koulupäivänä lapset joutuvat olemaan nälissään. Koululounas maksaa 0,30 €/henkilö ja koulussa on nykytilanteessa 543 vatsaa täytettävänä. Koulu ja yhteistyökumppanimme vetoavat avun saamiseksi. Lapset tarvitsevat koululounaansa jaksaakseen. Tarvitsemme sinun apuasi nälkäisten vatsojen täyttämiseksi.

Huolimatta vaikeista haasteista ja sydäntäsärkevistä kärsimyksistä joita Haitin lapset joutuvat kokemaan on tärkeää, ettemme menetä tulevaisuuden toivoa. Jokainen lapsi jota voimme tukea edustaa valoa pimeässä ja mahdollisuutta muutokseen. Jatkamalla kamppailua ja yhteistä työtämme voimme luoda lapsille paremman tulevaisuuden. Asetamme toivomme siihen, että YK:n rauhanturvajoukot saapuisivat pian Haitiin ja onnistuisivat saamaan aikaan järjestystä maahan. Sillä välin jatkamme työtämme kuten ennenkin; lapset tarvitsevat koulua. Koulu antaa lapsille mahdollisuuksia, tulevaisuuden toivoa, turvaa ja kylläisen vatsan. Meillä ei ole sydäntä antaa lasten olla nälkäisiä, joten toivomme että Ruoka-apukeräys toisi ylimääräisiä varoja, niin että lapset saisivat jälleen koululounaan viikon jokaisena koulupäivänä. Onnistuaksemme tarvitsemme sinun apuasi – nälkäisiä vatsoja on niin paljon, ei ainoastaan Haitissa vaan myös muissa projekteissamme.

Auta meitä täyttämään nälkäiset vatsat! Voit maksaa rahalahjoituksen tai tehdä ruokapaketin. Rahalahjoitukset maksetaan keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39. Voit myös maksaa MobilePay:n kautta numeroon 60594, viestinä Ruoka-apu. Halutessasi tehdä ruokapaketin jonka lähetämme Latviaan tai Liettuaan, se tulee toimittaa meille 15.5. mennessä. Lisätietoja löydät kotisivultamme www.starofhope.fi ja Facebook-sivultamme ”Toivon tähti ry”.

Kiitos jatkuvasta tuestasi ja osallistumisestasi! Jokainen lahjoitus – koosta riippumatta – on tärkeä ja auttaa meitä täyttämään nälkäiset vatsat.

Kiitos arvokkaasta avustasi!

Ystävällisin terveisin
Terese Hoxell