Månadsbrev Augusti 2023

Bästa vänner,

Ryggsäckar i alla möjliga färger börja pryda vårt lager. Ryggsäckar fyllda med skolsaker, medmänsklighet och omtanke. Då Hoppets stjärna delar ut ryggsäckar i höst kommer hundratals skolbarn att stå med tindrande ögon och vänta. Leveransen med ryggsäckar från Finland betyder oerhört mycket för så många. Ryggsäckarna har inte endast betydelse för barnen, utan också för alla de föräldrar som känner sig otillräckliga, som känner att de inte orkar, som inte vet hur de ska klara nästa hyra, som oroar sig för att skolstarten innebär stora utgifter.

Skolgången är gratis i Lettland och Litauen, men föräldrarna måste köpa allt skolmaterial. Skolan skickar ut en lista med saker som behövs. Här är exempel på vad en flicka i sjätte klass behöver; 19 st häften i olika storlekar för olika ämnen, miniräknare, sax, synålar, virknålar, 5 st strumpstickor, tvåfärgat garn, broderityg och tråd, sportkläder och inneskor med ljus sula, ritblock i storlek A3 och A4, grafitpennor, vaxkritor, Gouachefärger, vattenfärger, penslar i olika storlekar, lim, pysselpapper. Förutom detta så behövs även ”vanligt” skolmaterial som blyertspennor, färgpennor, suddgummi, pennvässare, linjal, markeringspennor i flera olika färger, bokplast för att skydda häften och böcker – och en ryggsäck att förvara allt i.

I östra Lettland och Litauen kämpar många familjer för att få vardagen att fungera. Pengarna räcker knappt till mat, så skolmaterial har man sällan råd med. I special- och internatskolorna finns barn som kommer från svåra familjeförhållanden. De kan inte räkna med stöd eller hjälp hemifrån – skolan är deras hem. För alla dessa är en ryggsäck fylld med skolsaker till stor nytta och glädje! Drivkraften för många föräldrar är att kunna ge sina barn ett bättre liv än de själva haft – ett bättre liv innefattar alltid en önskan om att kunna ge sina barn en god utbildning. Insamlingen Ryggsäcken är ett led i att stödja barnens skolgång. Tillsammans kan vi ge barn och ungdomar en trevligare skoldag och hjälpa ungdomar att fullfölja sin dröm om en bättre framtid.

Hjälp oss att glädja barnen – delta i vår insamling Ryggsäcken! Vi samlar in både penninggåvor och ryggsäckar. Penninggåvor används för att köpa skolmaterial och till studiestipendier för ungdomar i våra projekt. De insamlade ryggsäckarna skickas till Lettland och Litauen och delas ut till barn och ungdomar i våra projekt samt till barn med funktionsnedsättningar på specialskolor.  Detta år kommer vi även att hjälpa barnen i Haiti som förlorat sitt skolmaterial i översvämningarna. Du kan skänka en hel och ren ryggsäck (även begagnad) fylld med oanvända skolsaker såsom t.ex. blyertspennor, suddgummi, pennskrin, linjal, färgpennor, sax, häften. Barnen uppskattar också om där finns någon överraskning, kanske en liten godispåse, klistermärken, hygienartiklar eller något annat trevligt. Skriv en lapp som du tejpar eller häftar på ryggsäcken, där du märker ut om ryggsäcken är för ett barn mellan 6-12 år eller 13-16 år. Lämna in ryggsäcken vid någon av våra insamlingsplatser senast 28.8. Penninggåvor betalas till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39 eller via MobilePay till numret 60594, märk betalningen Ryggsäcken.

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans gör vi skillnad.

Vänliga hälsningar,
Terese Hoxell