Månadsbrev September 2023

Bästa vänner,

Ett varmt tack för alla ryggsäckar! Vi har samlat ihop 352 ryggsäckar som under hösten kommer att skickas till flera olika ställen i Lettland och Litauen. Tack för att du hjälper oss att sprida skolglädje till utsatta barn och ungdomar. Trots att vår insamling av ryggsäckar är avslutad för denna gång så fortsätter vi att samla in penninggåvor till förmån för skolbarnen i Haiti.

Lourdina står med brunt vatten upp till kjolen utanför sitt hem i Bois Negresse. Hon är lyckligt lottad för hennes hus står åtminstone kvar. Hon har klasskompisar som fått se sina hem spolas bort. Lourdina längtar tillbaka till skolan, men undrar hur det ska gå. Hon, liksom hundratals barn i Bois Negresse, har ju förlorat sina skolböcker och skrivblock.

Det var den 2:a juni som skyfallen drog in över Haiti. Efter tre dagars intensivt regnande stod tre fjärdedelar av landet under vatten. Tony Boursiquot, vår samarbetspartner i Haiti, berättar att vägar och broar rasade samman, boskap drunknade och odlingar förstördes. Hem av halm och lera klarade inte av att stå emot naturens krafter.

Hoppets stjärnas projekt i byn Bois Negresse var ett av de ställen som drabbades hårt. Under sommaren har vi samlat in pengar för att hjälpa familjerna med akut mathjälp. 400 familjer i Bois Negresse har fått mathjälp som bestått av 12,5 kg ris, 2 liter matolja och ca 2,3 kg socker. Nu när det är dags för skolstart ställs barnen inför nästa utmaning. När vattnet till slut sjönk undan kunde familjer återfinna bortspolade föremål som grytor, men barnens skolböcker och skrivblock var bortom räddning. Översvämningen förvandlade dem till papier-maché. Bristen på skolmaterial är nu enorm inför höstens skolstart och barnen i Haiti behöver din hjälp!

I svåra tider blir skolan barnens räddning och våra fadderbarn längtar till skolstarten. Sångerna i klassrummet, lekarna på skolgården och dofterna från skolköket ger barnen glädje och trygghet i den svåra vardagen. Barnen längtar efter att få visa upp sina nya pennor, kritor, block och böcker för sina föräldrar. Du kan hjälpa barnen i Haiti att få bästa möjliga skolstart genom att betala in en penninggåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39 eller via MobilePay till nummer 60594, märk betalningen Skolmaterial Haiti. Du kan även ge en gåva via vår hemsida https://www.starofhope.fi/produkt/ge-en-penninggava/

Här på Hoppets stjärna har vi påbörjat planeringen inför vår traditionella julinsamling. Vi efterlyser nu frivilliga i Österbotten och södra Finland som kan fungera som en insamlingspunkt och ta emot julpaket och julklappar under tiden 15.10-20.11. Vill du hjälpa oss att samla in julpaket? Kanske du har ett extra utrymme hemma, på ditt jobb eller kanske i din förening? Ta kontakt med vår transportansvariga Jan-Peter Lindström för mera information på tfn 040 164 5710 eller per e-post jan-peter.lindstrom@starofhope.fi senast den 30.9.

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans skapar vi förändring.

 

Vänliga hälsningar,
Terese Hoxell