Månadsbrev november 2023

Bästa vänner,

”Mamma, kan man önska sig mat i julklapp?”. Den frågan fick jag av min dotter för 9 år sedan när vi packade julpaket till Hoppets stjärna. Jag hade berättat för barnen att det finns familjer som inte har pengar att köpa mat för och att vi skulle hjälpa dem så att de blir glada till julen. Det var då som dottern ställde frågan. Hon resonerade som så att om man kunde önska sig mat istället för en del av leksakerna så fick man ju både julklappar och mat. Jag minns att det blev en intressant men lite komplicerad diskussion eftersom vi föräldrar hade trasslat in oss i ”tomtelögnen”. Barnen trodde ju att alla julklappar som låg under julgranen var från tomten och i deras värld var det självklart att alla barn i världen fick lika många julklappar som de själva. Jag hade inte hjärta att ta bort barnens tro på tomten utan ville att magin skulle få leva vidare ännu några år. Jag omformulerade tomtelögnen och sa att tomten kommer med en julklapp åt varje barn, och då är det aldrig några dyra saker som dataspel eller Barbiehus; de dyrare klapparna är från mamma och pappa eller mor/farföräldrarna. Barnen godtog min omformulerade lögn och den julen blev det spännande att gissa vilket paket som kom ifrån den riktiga tomten. Svaret på dotterns fråga är ja, man kan önska sig mat i julklapp. För de barn som går och lägger sig hungriga är troligen mat överst på önskelistan. Vi på Hoppets stjärna vill glädja barnen med både matpaket och en egen julklapp.

Vi behöver din hjälp för kunna sprida julens magi och tända gnistan i barnens ögon.  Tillsammans kan vi lugna stressade föräldrar som inte vet hur de ska få mat på bordet till julaftonen, vi kan glädja äldre med något gott till julen och vi kan se till att barnen får en egen julklapp. När vi är många som hjälper kan vi tillsammans göra en stor skillnad.

Vår julinsamling handlar om medmänsklighet och omtanke om vår nästa, tillsammans kan vi sprida glädje och förväntan i juletid och göra en konkret handling för en medmänniska i nöd. Du kan hjälpa på följande sätt: ge en penninggåva, packa ett matpaket eller ge en julklapp till ett barn. Penninggåvorna används till matpresentkort eller ett matpaket till barnen och deras familjer i våra olika projekt. Vi bjuder även flickorna på resurscentren i Mumbais slumområden på en oförglömlig festmåltid.

Om du som är månadsgivare, till ett enskilt barn eller en familj i något av våra projekt, vill ge en extra penninggåva förmedlar vi den oavkortat vidare till barnet/familjen. Skriv mottagarens namn som meddelande på betalningen, använd INTE referensnumret för extra gåvor. Penninggåvor doneras till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39. Penninggåvor kan också betalas via MobilePay till numret 60594, märk betalningen ”Julgåva”.

Fysiska matpaket och julklappar delas ut till barn, familjer och åldringar i Lettland och Litauen. Matpaketen kan innehålla torrvaror och konserver, hygienartiklar, någon tålig leksak eller skolmaterial. Ange på matpaketen om mottagaren är en barnfamilj eller en pensionär (skriv på engelska för att underlätta för utdelarna). Vill du ge ett paket till en specifik familj i Balvi ska familjens namn skrivas tydligt på lådan. Du kan också ge en julklapp till ett barn. Ange på julklappen om den passar åt flicka eller pojke och ungefär vilken ålder, t.ex. Girl 7-10 years. Lämna in paketet/klappen senast 18.11 direkt till oss eller till en av våra insamlingspunkter. Noggrannare anvisningar och insamlingspunkterna finns angivna på www.starofhope.fi och på Facebook (Hoppets stjärna Finland). Kontakta oss gärna om du har frågor!

Kom med och sprid julglädje tillsammans med oss!

Vänliga hälsningar,

Terese Hoxell