Månadsbrev Mars 2023

Bästa vänner, 

Levnadskostnader stiger i rask takt överallt i världen och som alltid är det de som har det svårast från förr som drabbas hårdast. Alla våra samarbetspartner berättar samma sak. Matpriserna stiger kraftigt och familjerna har mindre mat på borden. Hoppets stjärnas huvudsakliga verksamhet är ju att ge barn och ungdomar möjlighet till skola och utbildning eftersom utbildning är en viktig nyckel till en bättre framtid. Men, vi kan inte låta barnen gå hungriga! 

Myrtha och Tony, våra samarbetspartner på Haiti, berättar att maten där har blivit otroligt dyr, ca 300% dyrare än för något år sedan. I Bois Negresse kan familjerna endast odla grönsaker pga klimatet. Familjerna säljer eller byter en del av grönsakerna på torget för att få mera variation. Familjernas egen mat räcker inte till alla familjemedlemmar alla dagar så för många barn är skollunchen det enda mål mat de får. Familjerna överlever inte på endast grönsaker utan resten som olja, ris, torkad fisk och kyckling måste köpas från Port-au-Prince. Transportkostnaderna är dyra upp till Bois Negresse och för att undvika att lasten blir rånad av de beväpnade gängen, som mer eller mindre kontrollerar allt nuförtiden, är man tvungen att köra omvägar. Tidigare har det tagit fyra timmar att köra upp till Bois Negresse, nu tar det en hel dag och ofta kör man nattetid för att minska risken för rån. Tidigare när matpaketen delades ut i Bois Negresse innehöll de ris, olja, bönor, socker och torkad fisk. På grund av höga matpriser innehåller matpaketen nu endast ris och olja. En säck med 25 kg ris och en dunk med 4 liter olja kostar ca 50 $ med frakten inkluderad. Riset och oljan räcker för en stor familj (10 personer) en vecka och för en liten familj (5-6 personer) 2 veckor. Myrtha och Tony understryker hur viktig mathjälpen är och att den behövs åtminstone 2 gånger per år för att underlätta för familjernas situation.  

För att hjälpa barnen och familjerna i alla våra projekt startar vi nu insamlingen Mathjälpen. Syftet med insamlingen är att hjälpa familjerna i våra projekt med extra mathjälp i form av matköpkort och matpaket. Mathjälpen handlar om medmänsklighet och omtanke till vår nästa. Din gåva kan hjälpa en trött förälder att släppa sina orostankar över att maten inte räcker till. Din gåva kan ge ett barn känslan av att vara mätt. Din gåva kan ge en åldring kraft att orka kämpa lite till.   

Hjälp oss att mätta hungriga magar! Du kan betala in en gåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39, märk betalningen Mathjälpen. Du kan också betala med MobilePay till numret 60594. För penninggåvorna köper våra samarbetsparter i Indien, Haiti och Argentina in matvaror som delas ut bland familjerna. I de baltiska länderna får familjerna ett matköpkort eller ett färdigt matpaket. Matköpkorten är alltid spärrade för alkohol- och tobaksprodukter, så gåvorna kan inte missbrukas.  

Vill du packa ett matpaket som vi skickar till Lettland eller Litauen ska det lämnas in senast 15.5. Färdigt packade matpaket kan innehålla bl.a. torrvaror, konserver och kanske något gott till barnen. Kom ihåg att bäst före datum inte får ha passerat och att allt är i originalförpackningar. Under coronapandemin fördes olika hygienkampanjer och familjerna vågar därför inte använda innehåll i öppnade förpackningar. Samma sak med lösgodis eller tandborstar som är tagna ur förpackningen. Matpaketet kan du lämna in till någon av våra verksamhetspunkter eller hos någon av våra insamlare. Mera information finns på vår hemsida www.starofhope.fi och på vår Facebook-sida ”Hoppets stjärna rf”.  

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans gör vi skillnad. 

Vänliga hälsningar,
Terese Hoxell