Månadsbrev Februari 2023

Bästa vänner, 

Det finns många saker som vi finländare tar för givet som inte är självklara för våra projektdeltagare. En sådan sak är hygienartiklar. För oss är det självklart att vi har tandkräm att borsta tänderna med och att vi har tvål och schampo att tvätta kropp och knopp med. För familjer som kämpar med att överleva vardagen är tandkräm och schampo ingen självklarhet, det är lyxvaror. När valet står mellan att köpa mat eller hygienartiklar är valet enkelt, självklart prioriteras maten. När jag besökte Lettland och Litauen i december sken många ansikten upp när olika hygienartiklar hittades i julpaketen. ”Vårt schampo är slut så detta gör mig jätteglad!”, sa en tonårsflicka när hon lyfte upp en schampoflaska. En liten pojke tog tag i en tandborste och sa lyckligt: ”Titta mamma, nya tandborstar!”. Tänk att ett barn kan bli så glatt över en tandborste!  

I Indien saknar många flickor tillgång till hygieniska mensskydd eftersom de inte har råd att köpa dem. Staten har gått in för att subventionera mensskydden men dessa finns sällan att tillgå för ”våra” flickor som bor i Mumbais slumområden. Avsaknaden av mensskydd leder till ökad risk för infektioner när flickorna i stället använder ohygieniska alternativ som gamla tygtrasor och i värsta fall kartong, wc-papper, tidningspapper, löv och liknande. Mens är även tabubelagt och många flickor stannar hemma dessa dagar vilket gör att de missar 4-5 dagar i skolan varje månad. Mensfrågan är ett ämne som vår samarbetspartner Vacha lyfter upp i olika sammanhang för att öka kunskap både bland flickor och pojkar. På alla flickors önskelista finns hygieniska mensskydd. Ett paket bindor kostar i Indien mellan 0,10–0,50 euro beroende på förpackningens storlek. Detta är småsummor för oss finländare men så nödvändiga för flickorna. För ca 20 € får fyra flickor en årsförbrukning av mensskydd! 

För att ge barnen och familjerna i våra projekt en guldkant i vardagen ordnar vi därför en insamling av hygienartiklar under februari och mars. Din hjälp kan ge en familj i Lettland eller Litauen lyxen att få ha rena tänder. Din hjälp kan ge en flicka i Indien trygghet och ökad livskvalitet. Du kan delta genom att köpa hygienartiklar som du lämnar in hos någon av våra insamlare eller i någon av våra second hand-butiker (alla våra frivilliga insamlare finns listade på vår hemsida www.starofhope.fi). Vi tar emot följande hygienartiklar; schampo, balsam, duschkräm, tvål, tandborste, tandkräm, mensskydd och liknande produkter. Obs! Sakerna som doneras bör vara nya och oanvända. Hygienartiklarna delas sedan ut av våra samarbetspartner till de behövande i Lettland och Litauen.   

Vi tar även emot penninggåvor för att kunna hjälpa våra projekt i Indien, Argentina och Haiti med motsvarande. Du kan betala din gåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39, eller via MobilePay till numret 60594, märk gåvan Hygienartiklar.  

PS! Ett tips är att samla in tillsammans på arbetsplatsen, i en förening där man är aktiv eller i området där man bor – kanske kan lokala butiken eller biblioteket fungera som en tillfällig insamlingspunkt. Vill du ordna en egen insamling i ditt närområde och önskar få information att lägga upp eller dela t.ex. på din arbetsplats kan du höra av dig på info@starofhope.fi så ordnar vi det.  

Tack för din värdefulla hjälp!  

Med vänlig hälsning  
Terese Hoxell