Kuukausikirje Helmikuu 2023

 

Hyvät ystävät, 

 

Monet asiat joita me suomalaiset pidämme itsestään selvinä eivät ole sitä projekteihimme osallistuville. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi hygieniatarvikkeet. Meille on itsestään selvää että meillä on hammastahnaa hampaiden harjaamiseen ja saippuaa ja shampoota kehon ja hiusten pesua varten. Perheille jotka kamppailevat selvitäkseen arjesta eivät hammastahnat ja shampoot ole itsestäänselvyyksiä, ne ovat ylellisyystavaroita. Kun on tehtävä valinta ruoan ja hygieniatarvikkeiden välillä on valinta helppo: ruoka asetetaan tietenkin etusijalle. Vieraillessani Latviassa ja Liettuassa joulukuussa monien kasvoille nousi hymy, kun joulupaketeista löytyi hygieniatarvikkeita. ”Meiltä on shampoo lopussa, joten tämä tekee minut tosi iloiseksi!”, sanoi eräs teinityttö nostaessaan paketista shampoopullon. Eräs pikkupoika otti käteensä hammasharjan ja sanoi onnellisena: ”Katso äiti, uusia hammasharjoja!”. Ajatella, että lapsi voi ilahtua niin kovasti hammasharjasta!  

 

Intiassa monet tytöt joutuvat tulemaan toimeen ilman hygieenisiä kuukautissuojia, koska heillä ei ole varaa niiden ostamiseen. Valtio on panostanut kuukautissuojien subventointiin, mutta niitä on harvoin saatavilla ”meidän” tytöillemme, jotka asuvat Mumbain slummialueilla. Kuukautissuojien puute johtaa lisääntyneeseen tulehdusriskiin tyttöjen käyttäessä niiden sijaan epähygieenisiä vaihtoehtoja kuten vanhoja kangasriepuja ja pahimmassa tapauksessa kartonkia, wc-paperia, sanomalehtipaperia, kasvien lehtiä ja vastaavia. Kuukautisia pidetään myös tabuna ja monet tytöt jäävät kotiin vuotopäivinä, minkä vuoksi he menettävät 4-5 koulupäivää joka kuukausi. Kuukautiskysymys on asia, jonka yhteistyökumppanimme Vacha ottaa esille eri yhteyksissä lisätäkseen tietoa sekä tyttöjen että poikien keskuudessa. Hygieeniset kuukautissuojat ovat kaikkien tyttöjen toivelistalla. Sidepaketti maksaa Intiassa 0,10-0,50 euroa pakkauksen koosta riippuen. Ne ovat pikkusummia meille suomalaisille, mutta tytöille kovin tarpeellisia. Noin 20 euroa riittää kuukautissuojien hankkimiseen neljän tytön tarpeisiin kokonaiseksi vuodeksi! 

   

Antaaksemme projektiemme lapsille ja perheille pienen hopeareunuksen arkeen järjestämme siksi hygieniatarvikkeiden keräyksen helmi- ja maaliskuun aikana. Sinun apusi voi antaa latvialaiselle tai liettualaiselle perheelle puhtaiden hampaiden ylellisen tunteen. Sinun apusi voi antaa intialaiselle tytölle turvaa ja parempaa elämänlaatua. Voit osallistua ostamalla hygieniatarvikkeita, jotka toimitat jollekin kerääjistämme tai johonkin kirpputorimyymäläämme (kaikki vapaaehtoiset kerääjämme on luetteloitu kotisivullamme www.starofhope.fi). Otamme vastaan seuraavia hygieniatarvikkeita: shampoot, balsamit, suihkuvoiteet, saippuat, hammasharjat, hammastahnat, kuukautissuojat ja muut vastaavat tuotteet. Huom! Lahjoitettujen tavaroiden tulee olla uusia ja käyttämättömiä. Hygieniatarvikkeet jaetaan sitten yhteistyökumppaniemme toimesta tarvitseville Latviassa ja Liettuassa. 

    

Otamme myös vastaan rahalahjoituksia voidaksemme auttaa projektejamme Intiassa, Argentiinassa ja Haitissa vastaavalla tavalla. Voit maksaa lahjoituksesi keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39, tai MobilePay:n kautta numeroon 60594, viitteenä Hygieniatarvikkeet. 

 

PS! Keräysvihje: Kerää yhdessä muiden kanssa työpaikallasi, yhdistyksessä jossa olet aktiivinen, tai asuinalueellasi – ehkäpä paikallinen kauppa tai kirjasto voi toimia tilapäisenä keräyspisteenä. Halutessasi järjestää oman keräyksen lähialueellasi ja saada tietoa järjestelyistä tai osallistumisesta esim. työpaikallasi, voit ottaa yhteyttä osoitteella info@starofhope.fi niin järjestämme asian. 

 

Kiitos arvokkaasta avustasi!  

 

Ystävällisin terveisin  

Terese Hoxell