Kuukausikirje Maaliskuu 2023

Hyvät ystävät, 

 

Elinkustannukset nousevat nopeaan tahtiin kaikkialla maailmassa ja – kuten aina – eniten kärsivät ne, joilla on vaikeinta jo ennestään. Kaikki yhteistyökumppanimme kertovat samaa. Ruoan hinta nousee voimakkaasti ja perheiden ruokapöydässä on yhä vähemmän syötävää. Toivon tähden toiminnassahan keskeisenä on antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus koulunkäyntiin ja ammatin hankintaan, koska koulutus on paremman tulevaisuuden tärkeä avain, mutta emme kuitenkaan voi antaa lasten kulkea nälissään! 

 

Myrtha ja Tony, yhteistyökumppanimme Haitissa, kertovat että ruoka siellä on nyt uskomattoman kallista, n. 300 % kalliimpaa kuin muutama vuosi sitten. Bois Negressessä perheet voivat ilmaston takia viljellä vain vihanneksia. Perheet myyvät tai vaihtavat osan vihanneksista torilla saadakseen enemmän vaihtelua ruokavalioonsa. Perheiden omat ruoat eivät riitä kaikille perheenjäsenille joka päivä, joten monille lapsille koululounas on heidän ainoa ateriansa. Perheet eivät selviydy pelkillä vihanneksilla, vaan muu ruoka kuten öljy, riisi, kuivattu kala ja kana on ostettava Port-au-Princestä. Kuljetuskustannukset korkealle Bois Negresseen ovat kalliita ja jotta vältyttäisiin lastin ryöstämiseltä aseistautuneiden joukkioiden toimesta, jotka nykyään valvovat enemmän tai vähemmän kaikkea, on käytettävä kiertoteitä. Aikaisemmin ajo Bois Negresseen on kestänyt neljä tuntia, nyt se kestää kokonaisen päivän ja tapahtuu öiseen aikaan ryöstöriskin vähentämiseksi. Aikaisemmin Bois Negressessä jaetut ruokapaketit sisälsivät riisiä, öljyä, papuja, sokeria ja kuivattua kalaa. Korkeiden hintojen takia ruokapaketeissa on nyt vain riisiä ja öljyä. 25 kilon säkki riisiä ja 4 litran kanisteri ruokaöljyä maksaa noin 50 $ kuljetus mukaan lukien. Riisi ja öljy riittää suurelle perheelle (10 henkeä) viikon ja pienelle perheelle (5-6 henkeä) 2 viikkoa. Myrtha ja Tony korostavat ruoka-avun tärkeyttä; sitä tarvitaan aikakin 2 kertaa vuodessa perheiden tilanteen helpottamiseksi.          

 

Auttaaksemme projektiemme lapsia ja perheitä käynnistämme nyt Ruoka-apu -keräyksen. Keräyksen tarkoituksena on auttaa projektiemme perheitä ylimääräisellä ruoka-avulla ruokaostokorttien ja ruokapakettien muodossa. Ruoka-avussa on kyse kanssaihmisyydestä ja välittämisestä. Sinun lahjoituksesi voi auttaa väsyneitä vanhempia pääsemään huolestaan ruoan riittävyydestä. Sinun lahjoituksesi voi antaa lapselle kylläisyyden tunteen. Sinun lahjoituksesi voi antaa vanhukselle voimaa ponnistella vielä eteenpäin.   

 

Auta meitä täyttämään nälkäiset vatsat! Voit tehdä lahjoituksen keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39, viestinä Ruoka-apu. Voit myös maksaa MobilePay:llä numeroon 60594. Rahalahjoituksilla yhteistyökumppanimme Intiassa, Haitissa ja Argentiinassa ostavat ruokatarvikkeita, jotka jaetaan perheille. Baltian maissa perheet saavat ruokaostokortin tai valmiin ruokapaketin. Alkoholi- ja tupakkatuotteiden ostaminen ruokaostokortilla on aina estetty, joten lahjoituksia ei voi käyttää väärin.      

                    

Halutessasi tehdä ruokapaketin jonka lähetämme Latviaan tai Liettuaan, se tulee toimittaa meille 15.5. mennessä. Valmiit ruokapaketit voivat sisältää mm. kuivatavaraa, säilykkeitä ja ehkä jotakin hyvää lapsille. Muistathan tarkistaa ettei parasta ennen -päiväys ole umpeutunut ja että kaikki tarvikkeet ovat alkuperäispakkauksissa. Koronapandemian aikana oli erilaisia hygieniakampanjoita eivätkä perheet sen vuoksi uskalla käyttää avattujen pakkausten sisältöä. Sama koskee irtomakeisia tai pakkauksestaan otettuja hammasharjoja. Ruokapaketin voit toimittaa johonkin toimipisteeseemme tai jollekin kerääjällemme. Lisätietoja löydät kotisivultamme www.starofhope.fi ja Facebook-sivultamme ”Toivon tähti ry”.  

 

Kiitos arvokkaasta avustasi! Yhdessä voimme parantaa asioita. 

Ystävällisin terveisin  

Terese Hoxell