Månadsbrev Mars 2022

Bästa vänner, 

Föreställ dig att du är riktigt hungrig. Magen är så tom att det kniper eller gör ont. Denna känsla är  vardag för var tionde människa på jorden. Upp till 811 miljoner barn och vuxna går och lägger sig hungriga varje kväll, samtidigt som det i en annan del av världen slängs bort 931 miljoner ton mat varje år. Detta känns både ofattbart och orättvist. Vår planet har försett oss med enorma resurser, men ojämlik tillgång och ineffektiv hantering lämnar tyvärr miljontals människor hungriga och undernärda. ”Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk”. Så låter några av de mål som världen har satt upp till år 2030. Tyvärr går trenden åt fel håll. Klimatförändringar, konflikter, ekonomiska nedgångar och coronapandemin är orsaker till att antalet hungriga i världen har ökat kraftigt de senaste åren.  

I våra projekt har många familjer förlorat sin inkomst helt eller delvis p.g.a. pandemin. Naturkatastrofer och konflikter (som bl.a. Haiti har drabbats kraftigt av) bidrar till höjda matpriser, vilket leder till att mängden mat sinar på familjernas bord. För att hjälpa barnen och familjerna i våra projekt startar vi nu insamlingen Mathjälpen. Syftet med insamlingen är att hjälpa familjerna i våra projekt med extra mathjälp i form av matköpkort och matpaket. Tidigare år har Hoppets stjärnas insamling på våren haft fokus på morsdag och kvinnor men vi vill nu skifta fokus till det som alla våra projekt är i stort behov av – extra mathjälp.   

Mathjälpen handlar om medmänsklighet och omtanke till vår nästa. Din gåva kan hjälpa en trött förälder att släppa sina orostankar över att maten inte räcker till. Din gåva kan ge ett barn känslan av att vara mätt. Din gåva kan ge en åldring kraft att orka kämpa lite till.   

Hjälp oss att mätta hungriga magar! Du kan betala in en gåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39, märk betalningen Mathjälpen. Du kan också betala med MobilePay till numret 60594. För penninggåvorna köper våra samarbetsparter i Indien, Haiti och Argentina in matvaror som delas ut bland familjerna. I de baltiska länderna får familjerna ett matköpkort eller ett färdigt matpaket. Matköpkorten är alltid spärrade för alkohol- och tobaksprodukter, så gåvorna kan inte missbrukas.  

Vill du packa ett matpaket som vi skickar till Lettland eller Litauen ska det lämnas in senast 30.4. Färdigt packade matpaket kan innehålla bl.a. torrvaror, konserver och kanske något gott till barnen. Matpaketet kan du lämna in till någon av våra verksamhetspunkter eller hos någon av våra insamlare. Mera information finns på vår hemsida www.starofhope.fi och på vår Facebook-sida ”Hoppets stjärna rf”.  

Vi får många frågor om hur man kan hjälpa krigets offer i Ukraina. Hoppets stjärna samarbetar med vår systerorganisation Star of Hope Romania, som är på plats vid gränsen mellan Ukraina och Rumänien. Star of Hope Romania delar ut mat och vatten till de som flyr Ukraina. Till barnen delar man även ut gosedjur. De kvinnor och barn som kommer har rest i flera dagar och är trötta och hungriga. Genom att stödja Star of Hope Romania kan vi hjälpa till med det mest akuta direkt på plats. Vill du hjälpa krigets offer kan du ge en penninggåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39, märk betalningen Ukraina. 

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans gör vi skillnad. 

Hälsningar
Terese Hoxell