Månadsbrev Juli 2022

Bästa vänner,  

Tack vare att coronapandemin har lättat kunde jag i juni för första gången besöka vårt familjeprojekt i Balvi, Lettland. I detta månadsbrev vill jag dela med mig av några tankar och upplevelser från resan. Det är svårt att veta var jag ska börja, intrycken är så många. Många hus som familjerna bor i är riktigt eländiga och det är svårt att ta in att så många familjer lever utan rinnande vatten år 2022 i ett land som ändå är så pass nära oss. Hos flera familjer som bor i höghus är inomhusluften väldigt dålig och jag undrar hur hälsosamt det är att leva bland mögel och fukt. De flesta möter oss med glädje och stora leenden, men hos några familjer möts vi av tomma blickar och en känsla av uppgivenhet; det är tungt att se och gör ont i hjärtat.  

Vi hade med oss matpaket och matköptkort från insamlingen Mathjälpen, samt hygienartiklar och små lådor med godis till barnen. Barnens ögon lyser av glädje när de öppnar lådorna och de yngre barnen börjar genast provsmaka. Flera ungdomar som vi besöker berättar stolt att de har gått ut 9:an denna helg. När vi ska ta foto av en familj springer plötsligt äldsta pojken Salvis tillbaka in i huset. Han hämtar en hink med blommor som han fick från skolan på skolavslutningen. Han tycker blommorna är så fina och att de ska vara med på fotot. Sällan har jag sett en kille så glad över blommor! Familjerna vet om att vi ska komma och hälsa på så några har klätt upp sig i de bästa kläder de har. Kläder som många fått från våra hjälpsändningar eller som gåva av sin sponsor.  

Resan var en känslomässig bergochdalbana. Vi fick bevittna elände, sorg och förtvivlan men också glädje, tacksamhet och framtidstro. Jag fick många konkreta bevis på att vårt arbete verkligen gör skillnad och skapar förändring. Ett fint möte under resan var när mamma Sanita berättade med tårar i ögonen om hur tacksam hon var för all hjälp som hon och hennes tre barn har fått genom åren. Sanita vill nu gå ur projektet. Barnen är äldre, Sanita har arbete på ett sågverk och hon tycker att stödet nu bör gå till någon annan familj som behöver hjälpen mer. Vill du se foton från resan hittar du dessa på vår Facebook-sida som heter Hoppets stjärna Finland.  

Jag vill också påminna om vår insamling Ryggsäcken! Ryggsäckarna är mycket uppskattade och de behövs verkligen. Du kan delta i insamlingen genom att skänka en hel och ren ryggsäck fylld med oanvända skolsaker såsom blyertspennor, suddgummi, pennskrin, linjal, färgpennor, limstift, sax, häften, vattenfärger. Skriv en lapp som du tejpar eller häftar på ryggsäcken, där du märker ut om ryggsäcken är för ett barn mellan 6-12 år eller 13-16 år. Ge inte bort något du själv inte skulle användaLämna in ryggsäcken vid någon av våra insamlingsplatser senast 28.8. Penninggåvor betalas till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39 eller via MobilePay till numret 60594, märk betalningen Ryggsäcken. Penninggåvorna används till att köpa skolmaterial och för att ge ungdomar studiestipendier så de kan fortsätta studera. För fortsatta studier behövs pengar till internatrum och skolmaterial, våra studiestipendier är 100 €/månad. Utbildning är en nyckel till förändring och ungdomarna behöver vår hjälp för att förverkliga sina drömmar.  

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans gör vi skillnad. 

Hälsningar 

Terese Hoxell