Månadsbrev Januari 2023

Bästa vänner, 

I början av december besökte jag våra projekt i både Balvi (Lettland) och Zarasai (Litauen) när vi delade ut julpaketen. Det var många tacksamma barn och familjer jag träffade och jag vill från djupet av mitt hjärta framföra mitt varmaste tack till er alla som bidragit till Julgåvan 2022. Er hjälp betyder så mycket mer än jag kan beskriva i ord. Tack! 

Våra projekt i Balvi och Zarasai är lika på flera sätt men ändå olika. En stor skillnad är att projektet i Zarasai involverar människor med olika funktionsnedsättningar. Detta gör familjernas livssituation svårare och arbetet mer utmanande. Flera föräldrar har själva också någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Detta gör att de själva inte har tillräckligt med kunskap för att uppfostra sina barn på bästa lämpliga sätt. Det är ingen självklarhet för dessa familjer att man behöver duscha, koka mat, att barn behöver frisk luft och en social tillvaro, att skolan är viktig osv.  Tack vare familjecentret får barnen och deras familjer det stöd och den hjälp de behöver.  

Utöver detta får familjerna via våra hjälpsändningar kläder, husgeråd och annat smått som de behöver men möbler och sängar räcker inte alls till i den utsträckning som de behövs. När jag såg vissa barns sovplatser ville jag bara gråta. Söndriga sängar, vissa utan bäddmadrass och hårda som sten, någon hade sängfjädrar som kändes igenom tyget. Flera barn hade inte ens en säng utan sov i en gammal soffa. En 14-årig pojke sov i en divansoffa som var i så eländigt skick att den knappt höll ihop, soffan var dessutom alltför kort åt den långa pojken.  

Till familjecentret och familjerna i Zarasai efterlyser vi nu bl.a följande: sängar som är hela och rena (80-120 cm breda), mindre garderober och byråer för klädförvaring (bör vara stadiga för att klara av transporten), smalare hyllor där man kan förvara t.ex skolsaker eller personliga tillbehör (gärna med dörrar), ca 15-20 pulpeter (nyare modell som går att höja och sänka samt har en plan yta), ca 25 stapelbara stolar, sängvätaralarm till två pojkar med funktionsnedsättning. Flera familjer önskar också målarfärg då deras lägenheter är i mycket dåligt skick. Att få ny färg på väggarna skulle glädja dem mycket och ge dem en trevligare tillvaro. Har du något av detta som du kan donera? Eller känner du någon som har? Ta kontakt med Jan-Peter Lindström som sköter om våra transporter och varudonationer för mera information, han nås på telefon 040 164 5710 eller per e-post jan-peter.lindstrom@starofhope.fi. På våra sociala medier kommer fler efterlysningar att komma så håll utkik där. Insamlingen till förmån för dessa familjer pågår till april/maj när nästa hjälpsändning skickas till Zarasai.  

Två familjer behöver även akut hjälp med att få sina eldstäder reparerade. Hos en familj möttes vi av röklukt direkt vi steg in. Familjen eldade hela dagen men under natten sjönk temperaturen snabbt när ingen eldade. I flickans rum blev det snabbt kallt om natten så hon hade flera filtar för att skydda sig från kylan. Till detta ändamål tar vi emot penninggåvor. Du kan betala din gåva till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39, eller via MobilePay till numret 60594, märk gåvan Eldstad. Vill du ge en penninggåva till något annat ändamål så märker du bara din betalning med ändamålet du önskar stödja (t.ex. målarfärg till Zarasai, utbildningsfonden, Mathjälp eller Flickor i Indien).  

Tack för din värdefulla hjälp!  

Med vänlig hälsning  
Terese Hoxell