Kuukausikirje tammikuu 2024

Hyvät ystävät,

 

Vuosi 2023 on nyt jäänyt taakse ja toivotamme uuden vuoden tervetulleeksi. Toivon että uusi vuosi tuo mukanaan enemmän iloa ja toivoa ja vähemmän haasteita ja vastoinkäymisiä. Yhdessä teidän kanssanne me Toivon tähdessä levitämme iloa ja luomme mahdollisuuksia joka päivä. Antaessamme lapselle mahdollisuuden käydä koulua luomme samalla paremmat edellytykset valoisammalle tulevaisuudelle. ”Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotakin” – tämä on ilmaus joka auttaa minua saamaan mielenrauhan turhautuessani maailman epäoikeudenmukaisuuteen. Vaikka työmme joskus tuntuukin vain pisaralta meressä myötävaikutamme hitaasti mutta varmasti parempaan huomispäivään, pieni askel kerrallaan.

 

Joulukuun toisena viikonloppuna vierailimme projektissamme Latvian Balvissa jakaessamme joulupaketteja ja joululahjoja. Tapasimme monia kiitollisia lapsia ja perheitä ja haluan sydämeni pohjasta lämpimästi kiittää kaikkia Joululahja 2023-keräykseen osallistuneita. Teidän apunne merkitsee niin paljon enemmän kuin voin sanoin kuvata. Paldies! (Paldies on latviaa ja tarkoittaa Kiitos!)

 

Joskus minulta kysytään miksi autamme juuri Latviassa. Kysyjät ovat useimmiten henkilöitä, jotka ovat käyneet Riiassa eivätkä koe Latvian olevan köyhä maa. Olen samaa mieltä, että vierailu Riiassa on melkein sama asia kuin vierailu missä tahansa suuressa kaupungissa. Mutta maaseudulla maan itäosassa tilanne on aivan toinen. Talot ovat ränsistyneitä ja heikoimmassa asemassa olevien perheiden elinolosuhteet ovat erittäin huonot. On vaikea ymmärtää, että vuonna 2024 monet perheet maaseudulla elävät vielä ilman juoksevaa vettä sisätiloissa.

 

Muita tavallisia kysymyksiä ovat Latvian tulo- ja kustannustasoon liittyvät. Normaali nettopalkka Balvissa on n. 500-600 € kuukaudessa, mutta työttömyys on korkea ja vain harvat projektiimme osallistuvista ovat onnistuneet löytämään työtä. Liga on kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, joka saa apua Balvin perhetukiprojektimme kautta. Hän on onnellinen työpaikastaan ruokakauppa Maximissa. Ligan tuntipalkka on verojen ja eläkemaksun vähennyksen jälkeen 4,80 €/h, joten hänelle jää n. 550 € käteen. Jos Latviassa jää työttömäksi voi saada työttömyyskorvausta jos on ollut työssä vähintään 12 kuukautta ja työnantaja on maksanut lakisääteiset maksut. Työttömyyskorvausta maksetaan enintään 8 kuukautta, sen jälkeen korvaus on 0 €/kk. Joissakin tukemissamme perheissä on henkilöitä, jotka eivät voi työskennellä tapaturman tai sairauden vuoksi. He saavat sairaseläkettä, joka perustuu siihen, mihin haittaluokitukseen he kuuluvat. Sairaseläkeläiset joiden kanssa olen puhunut saavat sairaseläkettä 180-280 € kuukaudessa. Ruoan hinnassa ei ole suurtakaan eroa Latvian ja Suomen välillä. Jotkin ruokatarvikkeet ovat hiukan halvempia Latviassa, osa maksaa suunnilleen yhtä paljon, ja jotkut elintarvikkeet ovat jopa kalliimpia Latviassa. Talviaikaan lämmityskustannukset ovat perheille suuri menoerä. Talvi on kylmä ja useimpien perheiden täytyy ostaa polttopuut; 1 m3 halkoja maksaa n. 60 € eikä se riitä kovin pitkälle. Perheillä on myös muita kustannuksia kuten sähkö, puhelin, mahd. lääke- ja sairaanhoitokulut, lasten koulutarvikkeet, hygieniatarvikkeet jne. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä, joten perheiden on asetettava tärkeimmät – ruoan ja lämmityksen – etusijalle. Projektissamme mukana olevat perheet ovat hyvin kiitollisia saamastaan avusta – jokainen euro on erittäin tärkeä  näinä vaikeina aikoina. Projektiin tarvitaan useampia kuukausilahjoittajia. Halutko auttaa balvilaista perhettä? Ota yhteyttä os. info@starofhope.fi tai soita Johannalle, joka hoitaa kummiasioitamme numerossa 040 128 5234.

 

Voit koko vuoden ajan auttaa hädänalaisia perheitä ruoka-avulla. Kaikki rahalahjoitukset tehdään keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39 tai jollekin tässä kuukausikirjeessä mainitulle tilille. Rahalahjoituksia voi tehdä myös MobilePay:n kautta numeroon 60594; merkitse maksuun mitä tarkoitusta haluat tukea, esim. ”Ruoka-apu”.

 

Kiitos arvokkaasta avustasi!

 

Ystävällisin terveisin

Terese Hoxell