Kuukausikirje Huhtikuu 2023

Kuvittele olevasi todella nälkäinen. Typötyhjässä vatsassa tuntuu nipistelyä tai kipua. Joka kymmenennelle ihmiselle maailmassa tämä tunne on jokapäiväinen. Yli 850 miljoonaa ihmistä herää ja nukahtaa nälkäisenä joka päivä. Samanaikaisesti toisessa osassa maapalloa heitetään pois yli miljardi tonnia ruokaa joka vuosi. Tämä tuntuu sekä käsittämättömältä että epäoikeudenmukaiselta. Planeettamme on tarjonnut meille valtavat resurssit, mutta resurssien epäyhdenvertainen saatavuus ja tehoton käsittely jättävät valitettavasti miljoonia ihmisiä nälkäisiksi ja aliravituiksi. ”Nälän poistaminen, turvatun elintarvikehuollon ja paremman ravitsemuksen saavuttaminen sekä kestävän maatalouden edistäminen” kuuluvat tavoitteisiin, joita maailma on asettanut vuoteen 2030 mennessä. Valitettavasti trendi on menossa väärään suuntaan. Ilmastonmuutokset, konfliktit, talouden taantumat ja koronapandemia ovat syitä siihen, että nälkäisten määrä maailmassa on kasvanut voimakkaasti viime vuosina 

  

Intiassa tyttöjen riski joutua naitetuksi pois kasvaa, kun perheellä ei ole varaa ostaa riittävästi ruokaa. Haitissa lapset saavat yleensä vain yhden aterian päivässä, koululounaan. Argentiinassa inflaatio laukkaa ja Toba-intiaanien on yhä vaikeampaa hankkia syötävää ruokapöytään. Sama koskee Latviaa ja Liettuaa; ruokakustannukset nousevat tuloja enemmän. Käydessäni joulukuussa Latviassa ja Liettuassa yllätyin siitä, että ruoan hinnat ovat siellä lähes samalla tasolla kuin täällä Suomessa, jotkut ruokatarvikkeet ovat jopa kalliimpia siellä kuin Suomessa.                              

 

Nälkäisessä vatsassakin on jo tarpeeksi kestämistä, mutta ruoan puute johtaa myös aliravitsemukseen, joka puolestaan johtaa siihen, että lapset eivät kasva ja kehity kuten pitäisi, eivät fyysisesti eivätkä henkisesti. Aliravitsemus johtaa myös vastustuskyvyn heikkenemiseen ja tekee lapsista erityisen alttiita infektioille kuten ripulille, hengitystieinfektioille, tuhkarokolle ja malarialle – tavallisille sairauksille, jotka silloin muuttuvat hengenvaarallisiksi. 

 

Sydämeeni koskee tieto siitä, että niin monien lasten on mentävä nukkumaan nälän nipistellessä vatsaa. Meidän on autettava lapsia, jotta he saisivat syödä itsensä kylläisiksi edes lyhyen ajan. Ruoka-apu -keräyksen kautta haluamme levittää iloa ja toivoa ja osoittaa, että on olemassa kanssaihmisiä, jotka ajattelevat heitä ja haluavat auttaa.  

 

Auta meitä täyttämään nälkäiset vatsat! Voit tehdä lahjoituksen keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39, viestinä Ruoka-apu. Voit myös maksaa MobilePay:llä numeroon 60594. Rahalahjoituksilla yhteistyökumppanimme Intiassa, Haitissa ja Argentiinassa ostavat ruokatarvikkeita, jotka jaetaan perheille. Baltian maissa perheet saavat ruokaostokortin tai valmiin ruokapaketin. Alkoholi- ja tupakkatuotteiden ostaminen ruokaostokortilla on aina estetty, joten lahjoituksia ei voi käyttää väärin.      

                    

Halutessasi tehdä ruokapaketin jonka lähetämme Latviaan tai Liettuaan, se tulee toimittaa meille 15.5. mennessä. Valmiit ruokapaketit voivat sisältää mm. kuivatavaraa, säilykkeitä ja ehkä jotakin hyvää lapsille. Muistathan tarkistaa ettei parasta ennen -päiväys ole umpeutunut ja että kaikki tarvikkeet ovat alkuperäispakkauksissa. Ruokapaketin voit toimittaa johonkin toimipisteeseemme tai jollekin kerääjällemme. Lisätietoja löydät kotisivultamme www.starofhope.fi ja Facebook-sivultamme ”Toivon tähti ry”.  

 

Kiitos arvokkaasta avustasi! Yhdessä voimme parantaa asioita. 

Ystävällisin terveisin  

Terese Hoxell 

Toiminnanjohtaja