Kuukausikirje Heinäkuu 2023

Hyvät ystävät, 

Haitia on jälleen kohdannut suuri luonnonkatastrofi. Paikalla ollut yhteistyökumppanimme Tony Boursiquot kuvailee tilannetta näin: 

 

”Alavilla alueilla vesi nousi nopeasti, virtasi suoraan talojen läpi ja pyyhkäisi mukanaan perheiden omaisuuden. Monissa tapauksissa vesi hajoitti talot kokonaan. Nehän on rakennettu oljesta ja savesta. Vuoristoseuduilla tilanne oli vielä pahempi vesimassojen syöksyessä rinteitä alas repien talot mennessään. Kaikki viljelmät ja kasvava sato tuhoutuivat ja veden mukana hävisi myös osa karjasta. Lukemattomia koteja ja maatiloja on tuhoutunut täysin. Monet perheet ovat menettäneet kaiken.” 

 

Kesäkuun 5. päivänä tuli seuraava isku: 4,9 magnituudin maanjäristys maan eteläosassa aiheutti rakennusten sortumisia, henkilövahinkoja ja kuolonuhreja. Maanjäristys ei vahingoittanut Toivon tähden projektia, mutta järistys syventää kriisiä ja lisää kilpailua jo ennestään niukoista resursseista maassa. Koska teitä ja siltoja on huuhtoutunut pois eivät ihmiset eivätkä tavarat pääse liikkumaan minnekään juuri nyt. Ruoan puute tulee hyvin nopeasti muuttumaan akuutiksi joka puolella maata. 

 

Rankkasateet ja tulvat koettelivat ankarasti Toivon tähden projektia Bois Negressen vuoristokylässä. Veden kuivuttua kaikki on saven peitossa; tulvan tuoma muta on kovettunut saveksi, jota on hyvin vaikea hakata pois. Joka neljäs koti on jäänyt tulvan alle tai veden raivo on tuhonnut ne kokonaan. Veden laskiessa monet perheet ovat löytäneet pois huuhtoutuneita esineitä kuten ruokapatoja, mutta suurinta osaa hukkuneista vaatteista on mahdotonta pelastaa. Tilanne on valitettavasti yhtä huono lasten koulukirjojen ja kirjoitusvihkojen osalta. Rankkasade ja sitä seuranneet kovat tuulet saivat mangot ja avokadot putoamaan puista aivan liian aikaisin. Normaalisti nämä hedelmät ovat tärkeitä ravinnon lähteitä kesäloman aikana, jolloin lapset eivät saa koululounasta. Tänä vuonna he menettävät tämän mahdollisuuden. Jokaisessa kylässä viljelykasvien menetys on pahin isku. Hyperinflaatio on tehnyt monille köyhille perheille mahdottomaksi ruoasta maksamisen, joten itse viljelty ruoka on ainoa mitä heillä on syötävänä. Nyt tämä ruoka on hukkunut ja huuhtoutunut pois. 

  

SINÄ VOIT AUTTAA! Katastrofin uhreiksi joutuneiden perheiden on saatava viljelmänsä kasvamaan uudelleen, ja lastemme on saatava ruokaa päivittäin. Jokainen lahjoitus on tärkeä! Rahalahjoitukset maksetaan keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39 tai MobilePay:n kautta numeroon 60594; maksun viestiksi Haiti. Rahalahjoituksen voi tehdä myös kotisivumme kautta osoitteella  https://www.starofhope.fi/fi/tuote/rahalahjoitus/ Koska monien lasten koulukirjat, koulupuvut ja muut koulutarvikkeet ovat tärveltyneet tarvitaan lahjoituksia myös tähän tarkoitukseen. Päivityksiä Haitin tilanteesta löydät Facebook-sivultamme @toivontahtisuomi tai kotisivultamme. 

  

Haluan myös muistuttaa Selkäreppu-keräyksestämme. Voit auttaa nuoria ja lapsia parempaan tulevaisuuteen tekemällä rahalahjoituksen keräykseen. Rahalahjoituksia käytetään koulutarvikkeiden ostoon ja opintostipendeihin latvialaisille nuorille ja tytöille Intiassa. Tänä vuonna tulemme myös auttamaan haitilaisia lapsia, jotka ovat menettäneet koulutarvikkeensa tulvissa. Voit myös osallistua keräykseen lahjoittamalla ehjän ja puhtaan selkärepun täynnä käyttämättömiä koulutarvikkeita kuten lyijykynät, pyyhekumit, kynäkotelo, viivoitin, värikynät, liimapuikko, sakset, vihkot, vesivärit.     Toimita selkäreppu johonkin keräyspisteeseemme viimeistään 28.8. Rahalahjoitukset maksetaan keräystilillemme FI57 4963 1040 0374 39 tai MobilePay:n kautta numeroon 60594; maksun viestiksi Selkäreppu 

Kiitos arvokkaasta avustasi! Yhdessä saamme muutoksia aikaan!